Rattan – et materiale til bæredygtige møbler

Bæredygtighed er nok en af vor tids største buzzwords, og det er både fint og rigtigt – for bæredigtighed for vores klode er også det måske allermest presserende og vigtige emne at forholde sig til i vor tid.

Der er naturligvis en masse virksomheder, som har opfattet, at det er ved at være alvor med klimaet og miljøet, og at der er en række forbrugere, der står klar til at købe bæredygtige produkter af den ene eller anden slags.

Personligt oplever jeg især, at det er i børnetøjsverdenen, der efterhånden findes et ganske stor udvalg af økologiske og bæredygtige produkter, ligesom vi her i Danmark har et relativt højt udvalg af økologiske fødevarer. Tilgengæld er der andre produkter, hvor det kan være sværere at inde bæredygtige alternativer. Møbler er et af disse produkter, hvor de bæredygtige emner er sværere at få øje på.

For to år siden satte jeg mig for eksempe til at finde en ny sofa, da den gamle efterhånden var så slidt, at jeg ikke kunne være det bekendt. Jeg søgte på internettet efter muligheder for at finde nogle bæredygtige produceret sofaer, men måtte til sidst give op. Jeg fandt kun en enkelt relevant virksomhed, der producerede bæredygtige sofaer, og her var prisen det samme som 1-2 fulde månedlønninger for mig.

Men nu ser det heldigvis ud til, at også møbelbranchen begynder at komme lidt med ind på bæredygtighedsscenen – eller også er det bare mig, der begynder at få øjnene op for disse.

Det er rattan møbler et eksempel på. De er efter eget udsagn en møbelproducent, der befinder sig i den mere bæredygtige ende. Hurra for det.

Rattan er bæredygtige på flere forskellige måder. Dels fordi produktet er meget holdbar – angiveligt nærmest umuligt at slide op – og det betyder naturligvis en rigtig stor rolle for bæredygtigheden. En af de store syndere for klimaet og miljøet er vores brug og smid væk-kultur, hvor vi konstant køber nye ting, som skal produceres og fragtes, og det er en stor synder for klimaet. Derfor er det naturligvis fantastisk, når der bliver lavet produkter, som holder i meget, meget lang tid.

Derudover er rattan angiveligt et meget hurtigtvoksende materiale, og derfor vokser der hurtigt nye rattanstokke p, når de gamle er blevet fældet til produktion. Desuden producerer ratten mere ilt end et traditionelt træ.

Der er altså øjensynligt nogle gode fordele at hente ved dette materiale. Det er værd at tjekke lidt mere ud.